ΑΓΚΩΝΑΣ / ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΗΧΕΟΣ

  • Πρόκειται για κατάσταση όπου αυξάνεται η πίεση εντός διαμερίσματος του πήχεος, το οποίο εσωκλείει φυσιολογικά μύες, τένοντες, νεύρα και αγγεία και προκαλείται είτε λόγω τραυματισμού, υπέρχρησης, εγκαυμάτων ή πιεστικής περίδεσης. Η αύξηση της πίεσης εντός του διαμερίσματος προκαλείται από οίδημα ή αιμάτωμα. Προκαλεί, δευτερευόντως, ισχαιμία (σσ τροφική διαταραχή) σε μύες, νεύρα κλπ. ιστικούς σχηματισμούς δημιουργώντας συνθήκες  κυτταρικής νέκρωσης και λύσης αυτών, επιτείνοντας την ισχαιμία και κατ ‘ επέκταση το οίδημα και τις συνθήκες πίεσης των ιστών. Ο φαύλος κύκλος της ισχαίμου διαταραχής ταύτης οδηγεί σε νέκρωση ΟΛΩΝ των ιστών εντός του στενού αυτού χώρου και σημαντική αναπηρία, εφ΄όσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και πάντοτε χειρουργικά.
  • Στο αντιβράχιο υπάρχουν 4 διαμερίσματα.
  • Υπάρχουν 2 τύποι: οξύ και χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος. Κάτωθεν περιγράφεται το οξύ σ.δ.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Η κλινική εικόνα είναι αδιάψευστος: Έντονο οίδημα, μετά ανυπόφορου πόνου σε αντιβράχιο και άκρα χείρα, το οποίο ακολουθείται ταχέως και συχνά από παραισθησίες (μούδιασμα, κάψιμο), υπαισθησία, ελάττωση της δύναμης σε χείρα, σε τελικά στάδια υπάρχει απουσία περιφερικών σφύξεων και τέλος, αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα,   δίνει μία ιδιαίτερη αναπηρική μορφή στη χείρα, γνωστή ως  ίσχαιμη ρίκνωση του Volkmann . Υπάρχει ιστορικό βίαιης κάκωσης, τραυματισμού ή εγκαύματος, μετά της αντιστοίχου εικόνος, ήτοι εκδορές, εκχυμώσεις, ανοικτά τραύματα.
  • Μέτρηση των ενδοδιαμερισματικών πιέσεων με ειδικό μετρητή – αισθητήρα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΜΟΝΟ εφ΄όσον οι ενδοδιαμερισματικές πιέσεις χαμηλές ΚΑΙ η κλινική εικόνα δεν ομοιάζει με σύνδρομο διαμερίσματος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι η ΜΟΝΗ και αδιαπραγμάτευτος θεραπευτική προσέγγιση. Επιβάλλεται και οφείλει να λαμβάνει χώρα εντός 6 (ή 8 σύμφωνα με άλλα συγγράματα) ωρών, από ενάρξεως των συμπτώματων, ειδάλλως παραμένει μόνιμη, υπολλειπόμενη βλάβη στους προσβεβλημένους ιστούς. Ο χειρουργός πρέπει να είναι επιθετικός και να διανοίγει τα διαμερίσματα ώστε να αποσυμφορούνται οι περιεχόμενοι ιστοί εκ της πιέσεως.  Η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος γίνεται σταδιακά κατά δεύτερο σκοπό.

* Το υλικό σχετικά με τις παθήσεις ενημερώνεται διαρκώς.

* Η αναφορά στις παθήσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία αν δεν έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.

Powered By :Omega Systems