ΩΜΟΣ / ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

Πρόκειται για ασθένεια του στροφικού πετάλου του ώμου όπου εναποτίθενται άλατα ασβεστίου (υδροξυαπατίτη-CPPD), τα οποία κατά τη διαδικασία απορρόφησης τους προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Περιγράφονται θεωρίες σχετικά με το αίτιο και τον μηχανισμό έναρξης της φλεγμονής, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη επ΄αυτών.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων στον πάσχοντα ώμο, τα οποία αφυπνίζουν τον ασθενή και η υψηλή ένταση του πόνου οδηγούν την σκέψη του θεράποντα στην ασθένεια αυτή.

Η απλή ακτινογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση εν μέσω απεικόνισης, άλλοτε άλλου μεγέθους, τόφου ασβεστίου επί και εντός του στροφικού πετάλου.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και παυσιπόνων για μικρό αριθμό ημερών, συνήθως αρκούν. Επικουρικά, μπορεί να λάβει χώρα φυσικοθεραπεία μετά ηλεκτροθεραπειών, παγοθεραπείας, ενώ η χρήση υπερήχων είναι διφορούμενη. Σε περιπτώσεις επίμονος πόνου ίσως χρειαστεί να λάβει χώρα έγχυση στεροειδών υπακρωμιακά, με ταυτόχρονη προσπάθεια αναρρόφησης «ρευστού» υλικού από ασβέστιο. Ακολούθως, θεραπεία με μικροκύματα (extracorporeal shock wave therapy) έχει σημαντική θέση στην ίαση της νόσου κ την αποθεραπεία και, φυσικά, η χειρουργική – αρθροσκοπική (ή ανοικτή) νεαροποίηση – καθαρισμός  της φλεγμονής και του περιεχομένου με ασβέστιο παίρνει τη θέση της, όποτε  η νόσος  αντιστέκεται σθεναρά, με ποσοστό επιτυχούς θεραπείας 90%.

* Το υλικό σχετικά με τις παθήσεις ενημερώνεται διαρκώς.

* Η αναφορά στις παθήσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία αν δεν έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.

Powered By :Omega Systems