Η ρήξη ή βλάβη του τενοντίου αυτού σχηματισμού αφορά σε άμεσο τραυματισμό είτε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στα πλαίσια υπέρχρησης σε έναν ή περισσότερους από τους 4 τένοντες που απαρτίζουν το στροφικό (ή τενόντιο ή μυοτενόντιο) πέταλο του ώμου. Ο συνηθέστερα τραυματισθείς τένοντας είναι ο υπερακάνθιος, καθώς ευρίσκεται μεταξύ κεφαλής βραχιονίου και ακρωμίου, οπότε συνθλίβεται σε διάφορες φάσεις κίνησης. Οι υπόλοιποι 3 είναι ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος (έξω στροφείς) και ο υπακάνθιος (έσω στροφέας του ώμου).
Το σύστημα των τενόντων εκτελεί έξω στροφή, έσω στροφή και συμμετέχει στη ανύψωση του μέλους και στην ομαλότητα της κατακόρυφης διαδρομής του μέλους από πάνω προς τα κάτω. Επίσης σταθεροποιούν την γληνοβραχιόνιο άρθρωση του ώμου.
Επαναλαμβανόμενο μικροτραύμα
Έντονο τραύμα – πτώση επί του μέλους
Αθλητική δραστηριότητα με ρίψεις (volley, baseball κλπ.)
α/ τύπο ακρωμίου (Ι ή ΙΙ ή ΙΙΙ), β/ οστεοαρθριτιδικές αλλοιώσεις, γ/ ΜΑΖΙΚΗ ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ με κεντρικό υπεξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, δ/ Βαρεία καταστροφική αρθροπάθεια του ώμου λόγω βλάβης του στροφικού πετάλου (MILWAKEE SHOULDER) ή CUFF TEAR ARTHROPATHY.
Η θεραπεία της ρήξεως είναι η αποκατάσταση της βλάβης είτε με συντηρητικά μέσα είτε με χειρουργικά μέσα.
Οι τεχνικές είναι κατά κανόνα 3: αρθροσκοπική, ελάχιστα παρεμβατική (mini open), ανοικτή προσπέλαση
Η χειρουργική αντιμετώπιση ακολουθείται πάντα από εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.
* Το υλικό σχετικά με τις παθήσεις ενημερώνεται διαρκώς.
* Η αναφορά στις παθήσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία αν δεν έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.