Πρόκειται για φλεγμονή στον τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυός (μκδ) που προκύπτει μετά από βίαιη κάκωση από πτώση σε προτεταμένο μέλος είτε επαναλαμβανόμενο μικροτραυματισμό, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (VOLLEY, TENNIS, οικοδόμος κ.ά.). Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή εντός της αύλακος του τένοντος στην πρόσθια επιφάνεια του βραχιονίου είτε από εκφύλιση της μάζας του προκαλώντας πρόσθιο πόνο κατά τον ώμο, ο οποίος δύναται να ακτινοβολεί περιοχικά.
Σε περιπτώσεις όπου η νόσος ανθίσταται τότε συνίσταται χειρουργική – αρθροσκοπική αντιμετώπιση.
Στους υπόλοιπους ασθενείς η αντιμετώπιση είναι χειρουργική μετά ανευρέσεως και καθηλώσεως του τένοντος στην κεφαλή του βραχιονίου, υπό της αύλακός του.
Φυσιολογικά ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου του ώμου ευρίσκεται έμπροσθεν της βραχιονίου κεφαλής, εντός του βοθρίου του και σταθεροποιείται στη θέση του από τον εγκάρσιο – βραχιόνιο σύνδεσμό του. Η βλάβη αυτής της σταθεροποιητικής δομής προκαλεί αστάθεια: εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα του τένοντος.
Η θεραπεία της συμπτωματικής αστάθειας της μκδ είναι χειρουργική μετά τενοδέσεως ή τενοτομής σε λίγες περιπτώσεις, ανοικτής ή αρθροσκοπικής.
* Το υλικό σχετικά με τις παθήσεις ενημερώνεται διαρκώς.
* Η αναφορά στις παθήσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία αν δεν έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.