Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι εύκαμπτα, ανθεκτικά, ινοχόνδρινα επιθέματα, τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρούμενων επιφανειών του μηρού και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος, συντελλώντας στην ομαλή μεταβίβαση και απορρόφηση των φορτίων και των δυνάμεων κατά την κίνηση της άρθρωσης.
Υπάρχει ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Το σχήμα της προσομοιάζει στην ημισέληνο.
Η συνηθέστερη βλάβη αυτών είναι η ρήξη της. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρήξεων:
Επίσης προσδιορίζεται η θέση της:
(ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)
Οι μηνίσκοι καθηλώνονται στη θέση τους με συνδέσμους
Πλαγίως και περιμετρικά της εξωτερικής επιφάνειας τους σταθεροποιείται μετά των μηνισκο-θυλακικών συνδέσμων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Πρόκειται για ανώμαλη ανάπτυξη του μηνίσκου (κυρίως του έξω), η οποία οδηγεί σε υπερτροφικό και δισκοειδή στο σχήμα διαμόρφωση αυτού, αντί της φυσιολογικής «ωσάν ημισέληνου» μορφής αυτού.
Απαντάται στο 3-5% του γενικού πληθυσμού.
Γίνεται αντιληπτός με πόνο και χαρακτηριστικό ήχο σε κινήσεις.
Κλινικά η νόσος εκφράζεται με πόνο στην γραμμή της άρθρωσης και ήχο ακουστικό ή/και απτικό.
Παρουσιάζεται κατά κανόνα στην εφηβεία.
Ακτινολογικά διαπιστώνεται διεύρυνση του μεσάρθριου λόγω του όγκου του μηνίσκου και διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης του μηριαίου κονδύλου.
Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία όπου διαπιστούται η παρουσία μεγάλου και διευρυμένου μηνίσκου, ενίοτε μετά παρόντων ρήξεων στη μάζα του.
Συντηρητική αγωγή ακολουθείται μόνο ασυμπτωματικούς ασθενείς με δισκοειδή μηνίσκο.
Χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε όλους τους συμπτωματικούς ασθενείς. Λαμβάνει χώρα ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ μερική μηνισκεκτομή και ειδική διαμόρφωση καθώς και επισκευή όπου χρειάζεται (Wrisberg variant).
(δείτε και ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
Πρόκειται για φυσιολογική φθορά στους μηνίσκους που επέρχεται με το πέρας του χρόνου και τον τρόπο με το οποίο «ταλαιπωρήθηκε» το γόνατο, μέσα στις καθημερινές δραστηριότητες.
Παρουσιάζεται μετά την 4η δεκαετία της ζωής των ασθενών, κατά κανόνα.
Χαρακτηριστική είναι η αρθροσκοπική εικόνα του, όπου ο μηνίσκος παρουσιάζεται ραγείς με «δίκην τριχιδίων» εικόνα να καταλαμβάνει την επιφάνειά του.
Συνυπάρχει χονδρομαλάκυνση στην πάσχουσα άρθρωση.
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από τα συνήθη συμπτώματα του πόνου στο γόνυ, αίσθημα εμπλοκής, απτικού ή/και ακουστικού ήχου, οιδήματος, χωλότητας.
Η διαφορά από τις λοιπές ρήξεις μηνίσκων έγκειται στο ότι η έναρξη των συμπτωμάτων, στην παρούσα περίπτωση, είναι αιφνίδια, χωρίς ιστορικό σαφούς τραυματισμού ή με πολύ ελαφρύ τραύμα.
Τα κλινικά tests είναι τα ίδια με τις τραυματικές ρήξεις μηνίσκων.
Η απλή ακτινογραφία αναδεικνύει στένωση του πάσχοντος μεσάρθριου διαστήματος, με πίθανη σκλήρυνση του υπό- και υπερ- κείμενου υποχόνδριου οστού.
Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΤΕΙ -> ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ)
Η συντηρητική αγωγή με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη όπου επιτρέπεται, φυσικοθεραπείες, ολιγοήμερος αποφόρτιση – ανάπαυση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας.
Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση είναι η σημαντική θεραπευτική προσέγγιση, όχι, πάραυτα, η πιο αποτελεσματική σε αυτή την περίπτωση. Τα αποτελέσματα εκφέρονται αντιστρόφως ανάλογα με το βαθμό εκφύλισης της άρθρωσης (μεγάλη εκφύλιση, χειρότερο το τελικό αποτέλεσμα).
Στην παρούσα λαμβάνονται υπ΄όψιν και άλλες «παρεμβάσεις» για την καλύτερη τελική έκβαση, π.χ. απώλεια βάρους, άσκηση, τροποποίηση των καθημερινών λειτουργιών, οστεοτομίες γόνατος, έγχυση μεσεγχυματικών κυττάρων, υαλουρονικό νάτριο κλπ.
* Το υλικό σχετικά με τις παθήσεις ενημερώνεται διαρκώς.
* Η αναφορά στις παθήσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία αν δεν έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.